Det er varmt; riktig varmt. Det føles virkelig som riktig sommer, nå, i slutten av juni her i Småland der farmor bor. Jeg sitter på kjøkkenet i farmors hus med en kopp kaffe og en par skiver Skogaholmslimpa, og det er så varmt som jeg husker at det var om sommeren da jeg var barn, da somrene var eviglange og varme og trygge, og jeg var hos min egen farmor i hennes hus i Sörmland.

På nyhetene snakker de om festglade mennesker som feiret Pride, og som ble skutt og drept midt under festen. Litt lenger østover driver Russland full invasjonskrig i Ukraina, og Høyesteretten i USA har nettopp bestemt at amerikanske kvinner IKKE har grunnlovsfestet rett til selvbestemt abort, men at alle amerikanere derimot har rett at bære våpen, også i de statene som faktisk har vedtatt mer restriktive våpenlover. Det er lett å bli bekymret når man leser nyhetene. Det er lett at man begynner å tenke på hvordan verden skal blir når barna blir litt større.

Guttene sover fortsatt, og jeg lurer på om de hadde vanskelig for å sovne i går kveld. Da hadde de valget mellom å la vinduet stå åpent og risikere at myggen kom inn, eller å stenge vinduet og få det enda varmere i det lille rommet der de sover når de er hos farmor. Jeg valgte i hvert fall å ha vinduet åpent der jeg sov i sofaen i stua. Til tross for det så var det var det fremdeles varmt, så varmt at jeg trodde det skulle ta lang tid før jeg sovnet. Likevel tror jeg ikke det drøyde så lenge. Jeg var ganske trøtt. Det kan ikke ha vært fordi jeg hadde hatt en veldig anstrengende dag at jeg var trøtt; det eneste vi hadde gjort var å gå til butikken et par ganger, i tillegg til at vi tok en liten tur til bilkirkegården som ligger rett i nærheten. Kanskje var det varmen som gjorde meg døsig, eller hvitvinen; eller så var det et par netter med halvdårlig søvn i farmors sofa som gjorde det. Jeg sovnet raskt, og nå sitter jeg her på farmors kjøkken og venter på at guttene skal våkne. Jeg under om de lå våkne lenge før de sovnet i går kveld.

Farmor jobber hele dagen i dag, akkurat som hun gjorde i går. Guttene og jeg har ikke noen spesielle planer i dag heller. Da kan det lett bli litt kjedelig for guttene. Men jeg kan tenke at det kan være fint for dem å kjenne på litt lat sommer, uten at det skal ordnes underholdning til enhver tid. Kanskje kan de få en følelse av sommer slik som det var da jeg var liten. Men jeg vet ikke hvor mye det er mulig å kjenne på den lange, late sommeren lenger, nå når man uansett ser på telefonen eller nettbrettet så snart det ikke skjer noe spesielt. Jeg merker jo at jeg ofte gjør det samme selv. Det er vel sånn det er nå. Kanskje ikke sommeren var så mye bedre før heller, egentlig, når jeg tenker etter. Guttene mine sitter gjerne inne med mobilene sine, mens jeg satt inne med bøkene mine. Sommer og fri er uansett deilig.

Guttene burde vel stå opp snart. Jeg skal snart vekke dem, men de kan få sove litt til. Jeg tror jeg skal gå til butikken og kjøpe litt bacon før de vakner. Så kan de få cowboy-frokost, med egg og bønner. Det er fint på en lat morgen i sommerferien.